architects

ZED.016

Uitbreiding Internaat, 'Hof ten Bos'

ZED in samenwerking met BB
adres Lage kaart 539, Brasschaat
bouwheer Het Gemeenschapsonderwijs
programma uitbreiding internaat
opp. 517 m2
budget 675.779 €, excl BTW
uitvoeringsdatum 2003 - 2007

Lucht en licht, zowel binnen als buiten, zijn het centraal thema van deze uitbreiding.

Het bestaande gebouw bevat veel verrassende details die nog sterker werken in series. Zo is het plafond een boeiend bewerkt oppervlak met gekleurde uitsparingen voor lichtarmaturen. Ook het sanitair vormt een doordacht ritmisch gegeven.

We zijn vertrokken van een opeenvolging van betonnen portieken; de afstand ten opzichte van elkaar wordt bepaald door de functie van de tussenruimte. Door deze portieken 3-dimensionaal met elkaar te verbinden komen we tot een dynamische structuur in beweging, in evolutie. Een structuur die bovendien in al zijn dimensies te ervaren is vanuit de open traphal in het bestaande gebouw, het voormalige vakantieoord 'Hof Ten Bos', in 1938 gebouwd naar een ontwerp van Léon Stynen.

Door de inplanting van de uitbreiding ontstaat er een kruispunt waar verschillende clusters elkaar ontmoeten rond een polyvalente ruimte: de slaapruimten van de bestaande vleugel, 2 nieuwe niveaus met elk 14 individuele kamers (waarvan een aantal samen te voegen per twee) en een vleugel van 3 kamers met elk 4 bedden.

Hier ontstaat een belangrijke tussenstap van de grotere leefgemeenschap naar de kleinere groepjes tot de eigen slaapkamer.

Het creëren van kleinere clusters komt ten goede aan een leefbare sfeer, de emotionele factor, de nodige privacy,...

info
use the scrollbar!