architects

ZED.025

Transitwoningen, Schaarbeek

ZED in samenwerking met GIGOGNE
adres Waelhemstraat 3, Schaarbeek
bouwheer Gemeente Schaarbeek
programma 5 studio's, 2 duplexwoningen, 3 onafhankelijke kamers; noodhuisvesting volgens een programma van het federaal Grootstedenbeleid
opp. 725 m2
budget 992.676 €, excl BTW
uitvoeringsdatum 2006 - 2010

Een architectuur op zoek naar de essentie van het wonen.

Het bouwterrein is een smalle verwaarloosde restruimte tussen straat en spoorweg. Een aantal strakke randvoorwaarden dienen te worden verenigd: de steile helling, naast de spoorweg, naast een hoogspanningscabine en de omvangrijke ondergrondse nutsleidingen. Binnen deze complexiteit werd gezocht naar een maximaal bouwvolume dat inspeelt op deze problematieken.

10 transitverblijven zijn bedoeld voor noodopvang van beperkte duur. De studio's en kamers kunnen aan elkaar gekoppeld worden. Een simpel systeem van dubbele deuren maken het verschil.

Het trappenhuis en de badkamers vormen een akoestische buffer tussen woonruimtes en spoorweg.

Vanaf de straat geeft het trappenhuis toegang tot een gemeenschappelijk dakterras terwijl langs de spoorwegzijde een zuidelijk georiënteerd lokaal ruimte biedt voor gemeenschappelijke activiteiten en ontmoetingen.

De architecturale compositie tracht de verschillende aanwezige schalen samen te brengen. Het zwevend dakvolume richt zich tot de schaal van het plein en overstijgt het programma. Dit element verraadt een aanwezigheid op gemeentelijk niveau en verheft het programma tot een stedelijke schaal.

info