architects

ZED.027

Vrouwenhuis en sociale woningen

ZED in samenwerking met GIGOGNE
adres Josaphatstraat 247-253, Schaarbeek
bouwheer Gemeente Schaarbeek
programma Vrouwenhuis volgens een programma van het federaal Grootstedenbeleid en sociale woningen voor het wijkcontract Lehon – Kessels
opp. 1123 m2
budget 1 319.224 €, excl BTW
uitvoeringsdatum 2006 - 2010

Het ambigue karakter publiek-privé vormt de basis van dit ontwerp, de verhoudingen tussen schaal en intimiteit de uitdaging.

Het programma van het Vrouwenhuis vraagt een duidelijke zichtbaarheid. Er is de noodzaak om een gebouw te creëren dat duidelijk zijn aanwezigheid en functie laat zien naar de straat, maar toch de intimiteit van de binnenruimtes bewaart.

Daarnaast moest het programma worden geïntegreerd in een context met een uitgesproken erfgoedwaarde.

Een grid van geprefabriceerde betonelementen ritmeert de gevel. De verticaliteit van de naburige gebouwen wordt erdoor gehaald.

De gevel is opengewerkt op de gelijkvloerse en eerste verdieping en drukt de monumentaliteit van een openbaar gebouw uit. Op de bovenste verdiepingen vernauwt het ritme om zich aan te passen aan de meer intiemere woonomgeving.

Voorbij de ingang van het Vrouwenhuis ontdekt de bezoeker een dynamische ruimte. Een vide vanaf de inkom tot aan de tuin creëert visuele relaties met de eerste verdieping. De verschillende functies van het Vrouwenhuis worden in de drie dimensies met elkaar verbonden.

Op de drie bovenste verdiepingen bevinden zich 5 woonunits. Zoveel als mogelijk werden de woningen als duplex opgelost om zowel van het straatgebeuren als van de prachtige tuin achteraan te kunnen genieten.

info
use the scrollbar!